YDINLASKEUMA - ONKO SUOMELLA
VARAUTUSMISSUUNNITELMAA?
236.
4.5.2020
Muistan aikanaan kun armeijassa torjuimme ydinlaskeutuman säteilyvaikutuksia kääriytymällä sadeviittaan ja muutaman minuutin jälkeen - kuusenhavuja avuksi käyttäen - poistimme ydinhiukkaset ja hyökkäys jatkui.
Miten mahtaa olla tänä päivänä?
*******************************
Koronaepidemian kestäessä on tullut mieleen, mikä on Suomen valmius kohdata radioaktiivinen ydinlaskeuma. Milloin viimeksi valmiussuunnitelma on käyty läpi tasavallan presidentin, puolustusvoimien, valtioneuvoston, terveys-, ict- ja ruokahuollon ja paikallishallinnon kesken?
Mikä mahtaa olla säteilysairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden, suojatarvikkeiden, laitteiden ja tilojen tilanne? Onko väestönsuojat inventoitu ja niiden käytettävyys tarkastettu? Onko energiansaanti ja teleyhteydet varmistettu? Ovatko ohjeet kansalaisille valmiina? Tässä vain pari esimerkkiä.
Ydinsaasteiden levitessä ”virheistä opitaan”menetelmä ei toimi - sen ymmärtää jokainen. Suunnitelmien, yhteyksien ja organisaation täytyy olla valmiina ja testattuna. Vaikka ”pirulaiseksi” mainittu virus ja sen vaikutukset on vaikeata torjua ja hoitaa, niin ydinsäteily on aivan eri suuruusluokan tuholainen.
Nyt on aika avata avoin keskustelu siitä, millainen”nyrkki” tarvitaan tässä tilanteessa. Voisi kuvitella, että puolustusvoimat olisi tässä keskiössä.