torstai 30. tammikuuta 2020

ONKO VALTUUTETTUJA INFOTTU ALVA-ASIASSA?

ONKO VALTUUTETTUJA
INFOTTU ALVA-ASIASSA
201.
30.1.2020
Kysyin asiaa Jyväskylän kaupungin johdolta:
onko toimittu hallintosäännön mukaan?

ALIMMAISENA KAUPUNGIN VASTAUS KYSYMYKSEENI.

ALLA PALAUTTEENI SIIHEN

Palautetyyppi: Päätöksenteko ja hallinto
Aihe: 
Kuvaus: 
ENERGIAYHTIÖ ALVAN OSAOMISTUKSEN MYYNTI 

”Kuitenkin yleinen käytäntö on se, että tämän kaltaisia strategisesti merkittäviä asioita käsitellään valtuustoseminaareissa ennen päätöksentekoa. Näin on tässäkin tapauksessa toimittu ja valtuustolle on järjestetty viime syksyn aikana kaksi esittely- ja keskusteluseminaaria asiaan liittyen.” Lasse Leppä

Jotakin outoa tässä asiassa on kun vertaa valtuutettujen kommentteja. Mikähän tässä siis mättää?

Viittaus valtuutettujen hyväksymään hallintosääntöön/kuvaus miten on toimittu olisi ollut hyvä. Miksi ette medialle kertonut 28.1.2020/JKL netti, että valtuuston seminaarit on pidetty ja asiat on kerrottu - jos näin on?

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-01-28_jyvaskylan-kaupunki-ei-ole-yksityistamassa-vesihuoltoaan


Nimenomaan seminaarin ohjelman avaaminen olisi katkaissut huhuilta siipiä.  Nyt homma valitettavasti laajenee ja  koko Suomi seuraa miten asiassa edetään.  Ei ole hyvää mainosta kaupungille eikä KPMG:lle.

Aiheetta enempään.

******************************************************************
Kysyin siis asiaa Jyväskylän kaupungin johdolta:
onko toimittu hallintosäännön mukaan?

Valtuutetut ovat julkisuudessa antaneet epämääräistä tietoa.
Kuka uskoo ja ketä.

Kaupungin vastaus alla:

Vastaus palautteeseesi:

Hei,
Kiitos viestistä. 

Kaupungin hallintosääntö on tältä osin yksiselitteinen, että valtuusto päättää Alva-yhtiöt Oy:n mahdollisesta osakkeiden myynnistä. Kaupunginvaltuusto tekee päätökset kaupunginhallituksen esityksestä, joten on luonnollista, että kaupunginhallitus tekee selvitykset,vaikutusarvioinnit ja riskianalyysit ennen kuin se tekee päätösesityksiä valtuustolle. 

Kuitenkin yleinen käytäntö on se, että tämän kaltaisia strategisesti merkittäviä asioita käsitellään valtuustoseminaareissa ennen päätöksentekoa. Näin on tässäkin tapauksessa toimittu ja valtuustolle on järjestetty viime syksyn aikana kaksi esittely- ja keskusteluseminaaria asiaan liittyen.

Terveisin 

Lasse Leppä 

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

HESARI KIINNOSTUI ALVA-KAUPASTA

HESARI KIINNOSTUI
ALVA-KAUPASTA
28.1.2020 JA 26.1.2020
200.


OTSIKKO:

Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi myymällä osan Alvaa, avaus on herättänyt laajasti huolta.

HS 28.1.2020

HS 26.1.2020


Hyvä, että keskustelu laajenee koko Suomeen.

lauantai 18. tammikuuta 2020

KSML JULKAISI KIRJOITUKSEN "PÄÄOMAN KIERRATYSTA ALVASTA HIPPOKSEEN

KSML JULKAISI 
KIRJOITUKSEN 
”PÄÄOMAN KIERRÄTYSTÄ 
ALVASTA HIPPOKSEEN”
18.1.2020
199.

Hienoa, Keskisuomalainen julkaisi kirjoituksen.


Tärkeintä oli ALVA-HIPPOS kytkentä ja riskien esille tuominen!!

keskiviikko 15. tammikuuta 2020

PÄÄOMAN KIERRÄTYSTÄ ALVASTA HIPPOKSEEN ?

PÄÄOMAN KIERRÄTYSTÄ 
ALVASTA HIPPOKSEEN??
15.1.2020
198.

KIRJOITAN ALVASTA USEIN, KOSKA ASIA ON AJANKOHTAINEN JA ON RISKI, ETTÄ KAUPUNKI TEKEE VIRHEEN JOS SE MYY OSAN ALVAA.

KERROTAAN MITÄ OLLAAN MYYMÄSSÄ - MUTTA SIITÄ MITÄ TULLAAN HANKKIMAAN EI KERROTA MITÄÄN - ELINKEINOPOLITIIKKAA VAIN PARANNETAAN.

VALTUUSTON JÄSENET EIVÄT KYSY SEN PERÄÄN MITÄ INVESTOIDAAN?

Jyväskylässä on meneillään suuria hankkeita. Kaupungin johto, kaupunginhallitus ja konsernijaos ovat päättäneet pistää kaupungin talouden ja elinkeinorakenteen kerralla 
uuteen kuosiin ja kuntoon.

Hippos 2020 hanke on kiistatta Jyväskylälle mahdollisuus ja ajatus on ylevä. Toivottavasti hankkeelle löytyy rahoittaja. On kuitenkin huomattava kaupungin roolin muuttuminen projektin kestäessä äänettömästä yhtiömiehestä vastuuyhtiön osakkaaksi ja se herättää kysymyksiä. 

Tämän hetkinen tilanne ei ole tiedossa. Hanke kokonaisuudessaan asettunee 200-300 miljoonan haarukkaan ja se kuvaa hankkeen riskiä.

Energiayhtiö Alvan omistusosuuden myynti on myös suuri projekti. Aika näyttää, kuinka mielenkiintoisena vähemmistöosuus koetaan sijoittajan kannalta, jos kaupunki erillisellä sopimuksella pyrkii vaikuttamaan hintatasoon ja osakkeiden edelleen myyntiin.Yli puolen miljardin velkapotin, vastuiden ja riskikeskittymän muuttuminen osinko- ja rahasammoksi - ilman merkittävää asiakashintojen korotusta - on melkoinen haaste.

MIELESTÄNI AIKATAULU - NOIN PUOLI VUOTTA ON LIIAN LYHYT AIKA ALVA- SELVITYKSEN TEKEMISEEN.  SANON SEN KOKEMUKSESTA, KOSKA OLEN OLLUT MUKANA TEKEMÄSSÄ YRITYSTEN JA LIIKETOIMINTAKAUPPOJEN VALUAATIOITA.

Talouden ja elinkeinorakenteen mullistuksen ohella on muistettava se, että Kukkumäkeen on noussut sairaala Nova, joka on tarkoitus ottaa käyttöön tänä vuonna. Kyseessä noin 500 miljoonan hanke, josta Jyväskylälle kuuluu puolet. Nova-rasitteet tulevat kaupunkilaisten maksettavaksija niille ei voi tehdä enää mitään. 

Vireillä oleva ”Suomen suurin vesikauppa” ja Hippos-hanke ovat selvityksessä. Onko sattumaa, että ne ovat  samaan aikaan meneillään? 

Alva-kauppaa perustellaan  pääoman kierrätyksellä. Onko kierrätyksellä jo  korvamerkki - kysyy moni kaupunkilainen? Alvan välttämättömiä palveluja tuottamassa  monopolitoiminnassa  on havaittu riskejä ja  osaamisvajetta. Kuinka riskitöntä on se liiketoiminta, johon mahdollisen kaupan eurot käytetään? Mikä mahtaa olla osaamistilanne uusien hankkeiden suhteen?


maanantai 13. tammikuuta 2020

KIRJASUOSITUS: BJÖRN WAHLROOS


KIRJASUOSITUS
13.1.2020
198.

Jos haluat kerrata mm. valtiontalouden, pankkien, metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden vaiheita lue Björn Wahlroosin kirja.

MITEN TÄSSÄ NÄIN KÄVI?


BW kertoo omia kantojaan, mutta talous ja muut faktat  lähdeluetteloineen palauttaa tapahtumat mieleen.

lauantai 11. tammikuuta 2020

ALVA-KESKUSTELU JATKUU:TIMO FREDRIKSONIN KOMMENTTI

ALVA - KESKUSTELU JATKUU
TIMO FREDRIKSONIN 
KOMMENTIT
11.1.2020
197.

TF kirjoitus luettavissa KSML-arkistossa "Energiaa kaupunkilaisille Jyväskylässä" 11.1.2020

TF ”unohti” kirjoituksessaan että minä esitin osaamisen vahvistamista omassa kirjoituksessani 2.1.2020

Alla oleva kirjoitus on kommentti KSML nettiversiossa 11.1.2020.

Kirjoitin siis ALVAN osaomistuksen myynnista KSML mielipidepalstalla 2.1.2020 

OTSIKKO - Osaamista - alvaa mistä
https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Osaamista-–-alvaa-mistä/1490838

Tässä pari referaattia em. kirjoituksesta:

Nyt Alvassa on tunnustettu tietynlainen osaamisvaje. Voi 
kysyä miten edetään, jos sijoittajat eivät ole yhtiöstä kiinnostuneita.” KH

”Yhtiön tehostettu, ulkopuolisilla asiantuntijoilla täydennetty johto ja hallitus korjaisi mielestäni tilannetta parempaan suuntaan myös ilman järjestelyä.” KH
**

Asiantuntijoiden tarvetta ja resursointia Alvan johtoon tuo esille myös tämän kirjoituksen laatija TF:

”ASIANTUNTEMUSTA TARVITAAN Alvan hallitukseen, 1–2 riippumatonta, ulkopuolista asiantuntijaa.” TF

”Omistajan pitäisi antaa nyt Alvalle tuki varmistamalla, että siellä on asiantuntevat ja riittävät resurssit operoida kustannustehokkaasti nykyisiä laitoksia seuraavat 10 vuotta ja samalla kyky valmistella uusia ratkaisuja.” TF
**

SUMMA SUMMARUM: Sähkö- ja vesilaskujen maksajat pelkäävät sitä, että Caruna-ilmiö toteutuu Jyväskylässä.

Valtuuston on pyydettävä myös sellainen vaihtoehto, jossa esitellään riittävä hallitus-, johto- ja käyttöresursointi sekä yhtiön orgaaninen, yrityksen sisäinen kehittäminen nykyisessä markkinatilanteessa riskienhallinta huomioiden. Lisäksi aina on muistettava, että kaikki Alvan ja emokaupungin keskinäiset erät eliminoituvat pois konsernitilinpäätöksessä.

Vähemmistöosuuden myyntiä on perusteltu pääomien kierrätyksellä ja kaupungin taloudellisen aseman ja elinvoiman vahvistamisella.  Valtuuston tulee ennakkoon saada luotettava selvitys mihin mahdolliset rahat sijoitetaan ja mitkä ovat synergiaedut, tuotot ja riskit. Yleensä poliittisilla päättäjillä ja viranhaltijoilla eivät eurot kauaa kassassa vanhene - jos sitovia reunaehtoja ei ole kirjattu ylös.

perjantai 10. tammikuuta 2020

KESKUSSSAIRAALA NOVAN ASEMA SÄILYTETTÄVÄ

KESKUSSAIRAA NOVAN
ASEMA SÄILYTETTÄVÄ
10.1.2020
196.

KESKI-SUOMEN keskussairaala NOVA voi menettää noin 350 vaativaa leikkausta, jos lausuntokierroksella oleva keskittämisasetuksen muutos tulee voimaan 1. kesäkuuta 2020. Lausuntoaika päättyy 18. helmikuuta.

Tämän seurauksena osaaminen siirtyy pikkuhiljaa ns. yliopistosairaaloihin. Erva-alueemme ”pääkaupunki” Kuopio on viemässä näitä toimenpiteitä hoidettavakseen, vaikka Jyväskylässä tehdään tietojen mukaan kyseisiä leikkauksia jopa enemmän

Osaamisen siirto vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan päivystykseen ja esimerkiksi vaikean puukotuksen uhrin hoito vaatii potilaan siirtoa Kuopioon - jos kirurginen osaamista ei ole Jyväskylässä.

Hölmöläisten toimintaa, jota vetää peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Demarit ovat temppelin harjalla. 

500 miljoonan sairaala on valmisteilla ja osaamisen taso on korkea - sitä ei saa heikentää!

Alla kertauksena kansanedustaja, joilta odotamme sitä, että sairaala Nova jatkaa entiseen tapaan:


Keski-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan pääsivät kivijärveläinen Anne Kalmari (kesk.), jyväskyläläinen Riitta Mäkinen (sd.), jyväskyläläinen Sinuhe Wallinheimo (kok.), viitasaarelainen Teuvo Hakkarainen (ps.), jyväskyläläinen Bella Forsgren (vihr.),saarijärveläinen Petri Honkonen (kesk.), jämsäläinen Piritta Rantanen (sd.), jämsäläinen Jouni Kotiaho (ps.), äänekoskelainen Juho Kautto (vas.) ja jyväskyläläinen Joonas Könttä (kesk.).

perjantai 3. tammikuuta 2020

ALVA:KAUPUNGINHALLITUKSEN PÄÄTÖKSET

ALVA: KAUPUNGINHALLITUKSEN  
PÄÄTÖKSET
16.12.2019
Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myyntiprosessin jatkaminen

Alva-yhtiöt Oy (Alva, ent. Jyväskylän Energia Oy) on kaupungin 100 %:sti omistama tytäryhtiö. Kaupunki on vuoden 2019 aikana tehnyt tausta-arvioita Alva-yhtiöt Oy:n omistuksen eri vaihtoehdoista. Esiselvityksen tarkoituksena oli arvioida Alvan omistuksen vaihtoehtoja ja tarkemmin vähemmistöosuuden myyntivaihtoehtoa.

Esiselvityksessä on tarkasteltu seuraavia osa-alueita: Järjestelyn rakenteen tarkentaminen, osakassopimuksen pääkohdat, kriteerien luominen omistajakumppanille, alustava kartoitus mahdollisista kumppaneista, riskianalyysi, arvonmääritys, kilpailutuksen ja omistusjärjestelyn toteutustapa, järjestelyn vaikutusten arviointi (kaupunki ja yhtiö) sekä yritysjärjestelyn aikataulutus.

Ennen päätöstä Teemu Torssonen esitti, että "Riskit ja epävarmuudet huomioon ottaen Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myynnin valmistelua ei jatketa, vaan rakenteellisina vaihtoehtona yhtiön toimintaa jatketaan nykyrakenteella. Näin kaupunki säästää myös resurssit, jotka muodostuvat suorasti ja epäsuorasti vähemmistöosuuden myynnin valmistelun jatkamisesta". Tomi Kuosmanen (KD) esitti, että "Hylätään kaupunginjohtajan päätösehdotus ja palataan asiaan heti kun saamme kunnollisen riskianalyysin". Molemmat esitykset raukesivat kannattamattomina.

Kaupunginhallitus päätti, että

1.Kaupunki asettaa seuraavat tavoitteet Alva-yhtiöt Oy:n yritysjärjestelylle:

- Ammattimaisen omistajakumppanin mukaantulo, johtamisen ja hallitustyöskentelyn sekä tuotantorakenteen kehittäminen pitkän aikavälin strategian mukaisesti.
- Pääomien kierrätys kaupungin elinvoiman ja investointikyvyn parantamiseksi.
  • Energia- ja vesitoimialan murroksen tunnistaminen sekä kasvun ja uuden liiketoiminnan myötä tulevien uusien riskien hajauttaminen.

2.Kaupunki asettaa seuraavat reunaehdot Alva-yhtiöt Oy:n yritysjärjestelylle:

- Kaupungin enemmistöomistus (määräysvalta) yhtiössä on säilytettävä, jotta omistajaohjaus, kohtuullinen hinnoittelu, toimintaedellytykset ja ilmastotavoitteiden toteutuminen voidaan varmistaa.
- Vuotuinen tuloutus on varmistettava järjestelyn jälkeen.
- Osakkeen hyvä arvostustaso.
- Sijoitussuunnitelman laatiminen siten, että pääomien kierrätyksellä vahvistetaan kaupungin taloudellista asemaa ja elinvoimaa.


3.Alva-yhtiöt Oy:n vähemmistöosuuden myynnin valmistelua jatketaan osakkeiden myynnille asetettujen tavoitteiden ja reunaehtojen puitteissa. Kaupungin tavoitteena on löytää pitkäaikainen omistajakumppani, joka tuo lisäarvoa Alvan liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun.

4.Myytävä vähemmistöosuus on 30 – 40 % yhtiön osakekannasta ja vastaava osuus kaupungin yhtiölle myöntämästä 150 miljoonan euron antolainasta.

5.Osana myyntiprosessia selvitetään oman pääoman palauttamisen (SVOP) mahdollisuus ja yhtiön pääomarakenteen järjestely vieraan pääoman ehtoisemmaksi nykytilaan verrattuna. Osana myyntiprosessia selvitetään myös muut Alvan taserakenteen uudelleenjärjestelyvaihtoehdot liittyen SVOPin ja antolainan käsittelyyn lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ja siihen liittyvät vaikutukset yhtiön talouteen.

6.Osakekaupan neuvottelutuloksen mukaisesta sopimuskokonaisuudesta tehdään tarkennettu vaikutusten arviointi ja riskianalyysi.


7.Yrityskaupan neuvonannosta tehdään sopimus KPMG:n kanssa, joka on laatinut yritysjärjestelyn esiselvityksen.

torstai 2. tammikuuta 2020

ALVA PUHUTUTTAA

ALVA PUHUTUTTAA
194.

Vuosi alkoi Keskisuomalaisen mielipidesivulla vauhdikkaasti.

Lehti julkisti 2.1.2010 kirjoitukseni lisäksi Ahti Vielman ja Kauko Tuupaisen kirjoitukset.  Vielman ja Tuupaisen otsikot alla ja kirjoitukset löydät KSML arkistosta.

Mielipidekirjoitus 02.01.2020 

Osaamista – alvaa mistä?

Kaupunki on selvittämässä energiayhtiö Alvan vähemmistöosuuden myyntiä. Nyt siis selvitetään, miten yhtiöstä tehdään hyvää tulosta tekevä, riittävästi investoiva, riskit hallitseva, lainojaan lyhentävä osinkokone, joka tuottaa omistajilleen jatkuvasti lisääntyvää omistaja-arvoa tulevina vuosikymmeninä – edullisin hinnoin?

Kaupungin omistajaohjaus, yhtiön hallitus ja johto ovat varmaan tehneet parhaansa, mutta nyt kaivataan uutta teknis-taloudellista tulokulmaa ja osaamista yhtiön hoitoon. Sitä ollaan hakemassa konsernin ulkopuolelta osaomistuksen kautta. 

Voi kysyä, miksi osaamista ei ole kehitetty kuluneiden vuosikymmenien aikana itse yhtiössä.

Nyt kannattaa viimein tarkastella kaikkien kaupunkikonsernin yhtiöiden johtoa ja hallintoa kriittisesti. Miksi näissä yhtiöissä ei käytetä eri toimialojen asiantuntijoita poliittisten nimitysten sijaan? Nyt Alvassa on tunnustettu tietynlainen osaamisvaje. 

Voi kysyä miten edetään, jos sijoittajat eivät ole yhtiöstä kiinnostuneita.

Yhtiön tehostettu, ulkopuolisilla asiantuntijoilla täydennetty johto ja hallitus korjaisi mielestäni tilannetta parempaan suuntaan myös ilman järjestelyä.

Kari Halttunen

Mielipidekirjoitus 02.01.2020 02:02

Vaikka nimi vaihtui Alvaksi, ei homma vaihdu halvaksi

Ahti Vielma

Mielipidekirjoitus 02.01.2020 02:02

Energiayhtiöllä ei mene niin huonosti kuin on kerrottu


Kauko Tuupainen